Η Επιστημονική Ένωση Εκπαίδευσης Ενηλίκων συνεχίζοντας το έργο της για την ανάπτυξη του πεδίου της εκπαίδευσης και κατάρτισης ενηλίκων στην Ελλάδα, και τις μέχρι τώρα εκδοτικές της δραστηριότητες, ανακοινώνει τη δημιουργία της Σειράς βιβλίων: Εκπαίδευση και Κατάρτιση Ενηλίκων.
Η σειρά θα περιλαμβάνει τη «Βασική βιβλιοθήκη» και τις «Ερευνητικές Προσεγγίσεις».
Στη «Βασική βιβλιοθήκη» θα εκδίδονται κυρίως θεωρητικά βιβλία έγκυρων συγγραφέων που εμπλουτίζουν τη θεωρία της εκπαίδευσης ενηλίκων, συμβάλλουν σημαντικά στην ανάπτυξη του πεδίου και κρίνεται ότι είναι αναγκαία η έκδοσή τους για τον εμπλουτισμό της ελληνικής βιβλιογραφίας.
Στις «Ερευνητικές Προσεγγίσεις» θα εκδίδονται κυρίως ενδιαφέρουσες και υψηλού επιπέδου ερευνητικές εργασίες, που συμβάλλουν στη διερεύνηση των πρακτικών εκπαίδευσης και κατάρτισης ενηλίκων.
Βασική Βιβλιοθήκη
Διευρύνοντας τη Θεωρία Μετασχηματισμού: Η συμβολή δέκα σημαντικών στοχαστών
ISBN: 978-96089531-8-5
Σελίδες: 260
Ημερομηνία έκδοσης: 2019
Κόστος: 18 ευρώ (για τα μέλη 15 ευρώ)
Λίγα λόγια για το βιβλίο
H Θεωρία Μετασχηματισμού του Jack Mezirow αποτελεί πεδίο αναφοράς για ευρύτατο φάσμα εκπαιδευτικών και εκπαιδευτών ενηλίκων. Αποτέλεσε το έναυσμα για να αναπτυχθεί το πεδίο της μετασχηματίζουσας μάθησης- μία μορφή μάθησης που αποσκοπεί στην κριτική επαναξιολόγηση και αλλαγή των στερεοτυπικών αντιλήψεών μας με στόχο να αντιλαμβανόμαστε λειτουργικά την πραγματικότητα και να δρούμε σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες μας. Στο βιβλίο αντιπαραβάλλει την άποψη του Mezirow με εκείνη δέκα εκ των πλέον σημαντικών θεωρητικών της μάθησης και της εκπαίδευσης, οι οποίοι επηρέασαν το έργο του ή επηρεάστηκαν από αυτό και όλοι μοιράζονται την ιδέα της μάθησης που αποβλέπει στην αλλαγή προβληματικών αντιλήψεων και συμπεριφορών: Argyris, Dewey, Freire, Gould, Greene, Illeris, Jarvis, Kegan, Marsick και Σωκράτης. Σο βιβλίο προσφέρει οπτικές και πρακτικά παραδείγματα για το πώς η γεφύρωση και ο αλληλοεμπλουτισμός συναφών θεωρητικών αντιλήψεων για την εκπαίδευση μπορεί να συμβάλει στον αμοιβαίο εμπλουτισμό και στην ανάπτυξή τους.
Εκπαίδευση και Χειραφέτηση: Μετασχηματίζοντας στερεοτυπικές αντιλήψεις στο σχολείο και στην εκπαίδευση ενηλίκων
ISBN: 978-960-89531-6-1
Σελίδες: 204
Ημερομηνία έκδοσης: 2017
Κόστος: 16 ευρώ (για τα μέλη 14 ευρώ)
Λίγα λόγια για το βιβλίο
Στο χώρο της σχολικής εκπαίδευσης και της εκπαίδευσης ενηλίκων όλοι σχεδόν οι διδάσκοντες και οι θεωρητικοί συμφωνούν ότι θεμελιώδης στόχος είναι ο κριτικός στοχασμός και, μέσα από αυτόν, η χειραφέτηση των εκπαιδευόμενων. Ωστόσο, στην ελληνική και διεθνή βιβλιογραφία είναι σπάνιες οι μελέτες που εξηγούν τι περιέχουν αυτές οι δύο έννοιες, πώς συνδέονται μεταξύ τους και πώς σχετίζονται με την εκπαιδευτική πράξη. Ο Αλέξης Κόκκος, με το παρόν βιβλίο, έχοντας επίγνωση του προβληματισμού που αναπτύσσεται διεθνώς γύρω από τη χειραφετητική εκπαίδευση και ειδικότερα γύρω από τη μετασχηματίζουσα μάθηση, παρουσιάζει μία συνεκτική θεωρητική βάση, καθώς και παραδείγματα εφαρμογής του τρόπου με τον οποίο μπορούμε να αντιλαμβανόμαστε κριτικά την πραγματικότητα και να γινόμαστε διαμορφωτές του εαυτού μας, αμφισβητώντας τις ποδηγετούσες, αλλοτριωτικές παραδοχές και αναδιαμορφώνοντας στερεοτυπικές αντιλήψεις που έχουν γίνει δυσλειτουργικές. Το βιβλίο πλοηγεί τους αναγνώστες στη θεωρία της μετασχηματίζουσας μάθησης και στα συστατικά στοιχεία της, όπως είναι ο κριτικός στοχασμός, ο στοχαστικός διάλογος, το αποπροσανατολιστικό δίλημμα, η κατανόηση του εξελικτικού τρόπου με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τον εαυτό μας και το κοινωνικό γίγνεσθαι. Σκιαγραφεί ποιες είναι οι τάσεις που διαμορφώνονται στο εσωτερικό αυτής της θεωρίας, ποιες από αυτές – και για ποιους λόγους – ενστερνίζεται η ελληνική κοινότητα των χειραφετητικών εκπαιδευτικών και εκπαιδευτών ενηλίκων, αλλά και πώς η κοινότητά μας συμβάλλει στην ανάπτυξη του θεωρητικού προβληματισμού. Παρουσιάζει παραδείγματα και προτάσεις για εκπαιδευτικές δράσεις που βασίζονται στη βιωματική μάθηση και στον κριτικό στοχασμό. Ακόμα, πραγματεύεται τους λόγους για τους οποίους η επαφή με τα σπουδαία έργα τέχνης συμβάλλει στην ανάπτυξη της κριτικής ικανότητας, και παρουσιάζει ένα παράδειγμα εφαρμογής της μεθόδου που διαμόρφωσε ο συγγραφέας και συνάντησε ευρεία αποδοχή στην Ελλάδα και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Οι αναγνώστες που αναζητούν να διευρύνουν τον θεωρητικό προβληματισμό τους, καθώς και τις ιδέες τους για την εφαρμογή της χειραφετητικής εκπαίδευσης, θα βρουν στο βιβλίο ευρύ φάσμα εναυσμάτων για στοχασμό και πράξη.
Εκπαιδεύοντας τους εκπαιδευτές ενηλίκων: Μελέτη Αξιολόγησης
Επιμέλεια: Αλέξης Κόκκος
ISBN: 978-960-89531-2-3
Σελίδες: 176
Ημερομηνία έκδοσης:03/2008
Κόστος: 10 ευρώ (για τα μέλη 7 ευρώ)
Λίγα λόγια για το βιβλίο
Το βιβλίο “Εκπαιδεύοντας τους Εκπαιδευτές Ενηλίκων”, αποτελεί μελέτη αξιολόγησης του πρώτου προγράμματος εκπαίδευσης εκπαιδευτών ενηλίκων, που έγινε σε εθνική κλίμακα στη χώρα (2006-9) και το παρακολούθησαν 10.000 εκπαιδευτές συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης. Η μελέτη προσεγγίζει, πρώτα, τις απόψεις των εκπαιδευτών σχετικά με το πρόγραμμα που ολοκλήρωσαν. Ύστερα διερευνάται ο βαθμός στον οποίο ανέπτυξαν τις γνώσεις, τις ικανότητες και τις στάσεις που χρειάζονται για την άσκηση του έργου τους. Τέλος, εξετάζεται η ευρύτερη επίδραση που είχε το πρόγραμμα στο πεδίο της εκπαίδευσης ενηλίκων.
Για παραγγελίες βιβλίων αποστέλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στο adulteduc2@gmail.com.