Ο μετασχηματισμός του περιοδικού μας
Από το Εκπαίδευση Ενηλίκων στο
Εκπαίδευση Ενηλίκων: Κριτικά Ζητήματα
Αναδρομή
Το περιοδικό της Ένωσης άρχισε να κυκλοφορεί το 2004, αποκλειστικά για τα μέλη της. Εκείνη την εποχή ελάχιστη ελληνόγλωσση βιβλιογραφία υπήρχε για την εκπαίδευση ενηλίκων. Στη δεκαετία του ’70 είχαν μεταφραστεί δύο βιβλία του Freire και στη δεκαετία του ’80 το Κέντρο Μελετών και Αυτομόρφωσης κυκλοφόρησε τρία βιβλία με κείμενα στοχαστών της χειραφετητικής εκπαίδευσης ενηλίκων και τέσσερα τεύχη του περιοδικού Αυτομόρφωση. Από Έλληνες συγγραφείς είχαν γραφεί ελάχιστα βιβλία και περιορισμένος αριθμός άρθρων. Ύστερα επικράτησε «σιωπή» μέχρι τα τέλη της δεκαετίας ’90, οπότε εκδόθηκαν ορισμένα εισαγωγικά βιβλία στην εκπαίδευση ενηλίκων των Rogers, Courau, Noyé-Piveteau. Υπήρχε λοιπόν ένα μεγάλο κενό, που χρειαζόταν να καλυφθεί προκειμένου το ενδιαφερόμενο ελληνικό κοινό – που στο μεταξύ αυξανόταν λόγω του πολλαπλασιασμού των προγραμμάτων εκπαίδευσης ενηλίκων, καθώς και των σχετικών σπουδών που είχαν αρχίσει στο ΕΑΠ και σε άλλα πανεπιστήμια – να μπορεί να έλθει σε επαφή με τις επιστημονικές προσεγγίσεις, τις τάσεις και τα ερευνητικά δεδομένα του πεδίου.
Αυτό το ρόλο ανέλαβε το περιοδικό Εκπαίδευση Ενηλίκων, που άρχισε να οικοδομεί μια επιστημολογική παράδοση. Στο πρώτο τεύχος, στο Εισαγωγική Σημείωμα της Σύνταξης, διαφαίνεται η προσπάθεια να εξηγηθεί τι είναι εκπαίδευση ενηλίκων και ποια είναι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και οι στόχοι της. Από την άλλη, το περιοδικό είχε εξασφαλίσει την υποστήριξη κορυφαίων στοχαστών, όπως οι Peter Jarvis, Collin Griffin, Alan Rogers, Phil Race, οι οποίοι συνέβαλαν ως επιστημονικοί σύμβουλοι. Ακόμα, το περιοδικό δεν περιοριζόταν στη δημοσίευση άρθρων, αλλά είχε επιπλέον στήλες που αφορούσαν σε βιβλιοκριτικές, προσωπογραφίες στοχαστών, νέα και δράσεις από το πεδίο («Συνέβησαν-Θα συμβούν»), και εμβληματικά κείμενα που επηρέασαν τη θεωρία και πράξη της εκπαίδευσης ενηλίκων («Κείμενα που Αγαπήσαμε»).
Έκτοτε, το περιοδικό παρέμεινε σταθερό στους στόχους του. Εκδόθηκαν ανελλιπώς, κάθε τετράμηνο, 49 τεύχη, που φιλοξένησαν μετά από κρίση επιστημονικής επιτροπής κριτών μεγάλο αριθμό κειμένων Ελλήνων στοχαστών, καθώς και μεταφράσεις κειμένων, αφιερώματα σε ειδικά θέματα, συνεντεύξεις, επισκοπήσεις, προσωπογραφίες.
Όλα αυτά έγιναν με την εθελοντική σπουδαία δουλειά που προσέφεραν όλα αυτά τα χρόνια συνεργάτες της Ένωσης. Κατά καιρούς συνεισέφεραν στο περιοδικό οι παρακάτω.
Επιμελητές ύλης
Κατερίνα Κεδράκα, Γιώργος Κουλαουζίδης
Συντακτική Επιτροπή
Δήμητρα Ανδριτσάκου, Μαρία Καγιαβή, Αιτωλία Κάραλη, Μαριάνθη Καρατζά, Ευφροσύνη Κωσταρά, Πιέρα Λευθεριώτου, Κώστας Μάγος
Επιστημονική Επιτροπή Κριτών
Ευγενία Αρβανίτη, Ρέμος Αρμάος, Δανάη Βαϊκούση, Ευθύμης Βαλκάνος, Βιβή Βασσάλα, Δημήτρης Βεργίδης, Λαμπρίνα Γιώτη, Νάσια Δακοπούλου, Ανδρέας Δημητρόπουλος, Άγγελος Ευστράτογλου, Σοφία Καλογρίδη, Ευαγγελία Καραγιαννοπούλου, Θανάσης Καραλής, Κατερίνα Κεδράκα, Αλέξης Κόκκος, Μαρία Κορρέ-Παυλή, Αλεξάνδρα Κορωναίου, Γιώργος Κουλαουζίδης, Μανώλης Κουτούζης, Θόδωρος Κουτρούκης, Αντώνης Λιοναράκης, Κώστας Μάγος, Γεωργία Μέγα, Ζαχαρίας Παληός, Δήμητρα Πάντα, Ιωάννα Παπαβασιλείου, Δημήτρης Πατρώνας, Μάνος Παυλάκης, Μπάμπης Πουλόπουλος, Ελένη Πρόκου, Νατάσσα Ράικου, Νίκος Σηφάκης, Άννα Τσιμπουκλή, Ιωσήφ Φραγκούλης, Νίκη Φίλλιπς.
Μετασχηματισμός του περιοδικού
Ωστόσο οι καιροί άλλαξαν. Η ελληνική κοινότητα της Εκπαίδευσης Ενηλίκων διευρύνθηκε σημαντικά και έκανε αισθητή την παρουσία της στο διεθνή χώρο με εκδόσεις, δημοσιεύσεις, παρουσία σε συνέδρια, Ευρωπαϊκά προγράμματα, διεθνείς συνεργασίες. Αισθανθήκαμε ότι πολλοί στο εξωτερικό ενδιαφέρονται για τις απόψεις μας. Ταυτόχρονα, διαμορφώθηκε η ανάγκη το έργο των Ελλήνων μελετητών να δημοσιοποιείται όσο γίνεται πιο πλατιά.
Για αυτούς τους λόγους το περιοδικό, διατηρώντας τις βασικές αρχές του, γίνεται από τον Οκτώβριο 2021 δίγλωσσο (ελληνικά – αγγλικά) και ανοικτής πρόσβασης, ώστε το περιεχόμενό του να διαχέεται σε όσο το δυνατόν περισσότερους, να επιτυγχάνεται η προσέλκυση υψηλού επιπέδου άρθρων από όλο τον κόσμο και να αυξάνεται η διεθνής αναγνωρισιμότητα των συγγραφέων.
Τίτλος του περιοδικού θα είναι πλέον Εκπαίδευση Ενηλίκων: Κριτικά Θέματα / Adult Education: Critical Issues. Προσδιορίσαμε ότι ο όρος «κριτικά θέματα» σηματοδοτεί:
- επαναπροσδιορισμό ή κριτική αποτίμηση προβληματικών θεωρήσεων, θεωρητικών προσεγγίσεων ή κοινωνικών φαινόμενων
- αμφισβήτηση αντιλήψεων ή πρακτικών που εκλαμβάνονται ως δεδομένες
- διερεύνηση ποικίλων, διαφορετικών, εναλλακτικών αμφιλεγόμενων ή αντιτιθέμενων θεωρήσεων
- διερεύνηση παραγνωρισμένων ή υποτιμημένων θεωρήσεων που είναι ωστόσο ενδιαφέρουσες και προκλητικές
Με χαρά ανακοινώνουμε ότι τα μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής είναι ιδιαίτερα διακεκριμένοι στοχαστές από το διεθνή και ελληνικό χώρο:
Μέλη από τη διεθνή κοινότητα της εκπαίδευσης ενηλίκων
Loretta Fabri Monica Fedeli Ted Fleming Fergal Finnegan Chad Hoggan Timothy Ireland Elisabeth Kasl Tetyana Kloubert Randee Lipson Lawrence Peter Mayo Victoria Marsick Aliki Nikolaides Katarina Popovic Maura Striano Kathleen Taylor Marguerite Welsh |
Μέλη από την ελληνική κοινότητα της Εκπαίδευσης Ενηλίκων
Αναστασιάδης Πάνος Αρμάος Ρέμος Βαϊκούση Δανάη Βαλκάνος Ευθύμης Γουγουλάκης Πέτρος Γούλας Χρήστος Γιώτη Λαμπρίνα Ζαρίφης Γιώργος Καραγιαννοπούλου Ευαγγελία, Κορωναίου Αλεξάνδρα Κορρέ-Παυλή Μαρία Κουλαουζίδης Γιώργος Κουτούζης Μανώλης Λιντζέρης Πάρης Μπαμπάλης Θωμάς Παυλάκης Μάνος Πουλόπουλος Χαράλαμπος Σιφάκης Νίκος Τσιμπουκλή Άννα Φίλλιπς Νίκη Φραγκούλης Σήφης
|
Την ευθύνη της λειτουργίας του περιοδικού έχουν:
Editor–in–Chief
- Αλέξης Κόκκος
Editors
- Θανάσης Καραλής
- Κατερίνα Κεδράκα
Consulting Editor
- Δημήτρης Βεργίδης
Review Editor
- Νατάσσα Ράϊκου
Editorial Consultants
- Στεφανία Κορδία
- Ευφροσύνη Κωσταρά
- Πιέρα Λευθεριώτου
- Ήρα Παπαγεωργίου
- Ειρήνη Τζοβλά
Το νέο τριμηνιαίο ενημερωτικό έντυπο
Τα μέλη της Ένωσης θα εξακολουθούν να έχουν το προνόμιο να λαμβάνουν κατ’ αποκλειστικότητα, σε ηλεκτρονική μορφή, το τριμηνιαίο ενημερωτικό έντυπο της Ένωσης Νέα, Τάσεις και Προτάσεις στην Εκπαίδευση Ενηλίκων, το οποίο περιλαμβάνει τις στήλες: α) Συνέβησαν-Θα συμβούν, β) Καλές εκπαιδευτικές πρακτικές, γ) Καινοτόμες προσεγγίσεις και προτάσεις, δ) Βιβλιοπαρουσιάσεις, ε) Διάλογος μεταξύ των μελών. [Υπεύθυνη Σύνταξης: Μαρία Χρήστου. Συντακτική Ομάδα: Πηνελόπη Μπόζνου, Μαρία Παπαδοπούλου].
Συμπερασματικά
Το κατά πόσο η έκβαση όλων των παραπάνω θα έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το αν τα μέλη της Ένωσης και ευρύτερα η κοινότητα της Εκπαίδευσης Ενηλίκων θα συμμετάσχουν ενεργητικά στο εγχείρημα με συγγραφή άρθρων, συμμετοχή στο διάλογο, διαμόρφωση σχολίων και προτάσεων, αξιοποίηση και διάδοση του περιοδικού και του ενημερωτικού εντύπου. Η ελληνική κοινότητα αποκτά μια επιπλέον δυνατότητα να ενδυναμώσει τη γνώση και την επιστημονική της παραγωγή, και να αναπτύξει παρουσία, σχέσεις και συνέργειες στο διεθνή χώρο. Ας αξιοποιήσουμε τη συγκυρία