Πρόεδρος της Ε.Ε.Ε.Ε.
Ο Αλέξης Κόκκος σπούδασε Νομικά και Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Paris VIII. Πρωτοστάτησε στη δημιουργία του θεσμού της Λαϊκής Επιμόρφωσης (1981-1987) και του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (μέλος της ιδρυτικής επιστημονικής ομάδας, 1997-2001), στο οποίο σήμερα είναι Καθηγητής Εκπαίδευσης Ενηλίκων και Διευθυντής Σπουδών του ομώνυμου μεταπτυχιακού προγράμματος. Ίδρυσε την Επιστημονική Ένωση Εκπαίδευσης Ενηλίκων (2004), της οποίας είναι Πρόεδρος. Υπήρξε Επιστημονικός Υπεύθυνος του εθνικού προγράμματος εκπαίδευσης εκπαιδευτών (2006-2008) και συνσυντονιστής του Μείζονος Προγράμματος Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών (2009-2011). Είναι ο δημιουργός της μεθόδου Μετασχηματίζουσα Μάθηση μέσα από την Αισθητική Εμπειρία, που έχει εφαρμοστεί σε χιλιάδες σχολεία και οργανισμούς εκπαίδευσης ενηλίκων στην Ελλάδα, καθώς και σε Ευρωπαϊκές χώρες.
Αντιπρόεδρος της Ε.Ε.Ε.Ε., Επιμελητής του περιοδικού Εκπαίδευση Ενηλίκων: Κριτικά Θέματα
Ο Θανάσης Καραλής είναι καθηγητής Διά Βίου Μάθησης και Εκπαίδευσης Ενηλίκων στο Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του Πανεπιστημίου Πατρών, διευθυντής του Εργαστηρίου Παιδαγωγικών Ερευνών και Επιμόρφωσης και συντονιστής του Γραφείου Υποστήριξης Διδασκαλίας και Μάθησης του Πανεπιστημίου Πατρών. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τον σχεδιασμό και την αξιολόγηση προγραμμάτων μη τυπικής εκπαίδευσης, τη συμμετοχή των ενηλίκων σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες, την εξ αποστάσεως και ηλεκτρονική μάθηση και τη διδασκαλία και μάθηση στο πανεπιστήμιο. Είναι ιδρυτικό μέλος και μέλος του ΔΣ της Επιστημονικής Ένωσης Εκπαίδευσης Ενηλίκων.
Γραμματέας της Ε.Ε.Ε.Ε.
Επιμελήτρια του περιοδικού Εκπαίδευση Ενηλίκων: Κριτικά Θέματα
Η Κατερίνα Κεδράκα είναι Καθηγήτρια Επαγγελματικών Δεξιοτήτων των Βιοεπιστημόνων και Διά Βίου Εκπαίδευσης στο Τμήμα Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης. Είναι Διευθύντρια του Εργαστηρίου ‘Διδακτικής κι Επαγγελματικής Ανάπτυξης των Βιοεπιστημόνων’ και διευθύνει το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Διδακτική των Βιοεπιστημών». Είναι Συντονίστρια του Κέντρου Υποστήριξης της Διδασκαλίας και της Μάθησης και μέλος του ΔΣ του Κέντρου Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης (ΚΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) του Δ.Π.Θ. Διδάσκει, επίσης, στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Εκπαίδευση Ενηλίκων». Είναι ιδρυτικό μέλος του Ελληνικού Δικτύου Πανεπιστημιακής Παιδαγωγικής και Πρόεδρος του αντίστοιχου Βαλκανικού Δικτύου που ιδρύθηκε μέσω του προγράμματος Erasmus+ MAGNET. Είναι εκλεγμένο μέλος του ΔΣ της Επιστημονικής Ένωσης Εκπαίδευσης Ενηλίκων, cο-editor του διεθνούς περιοδικού Adult Education Critical Issues και μέλος της ITLA. Το διδακτικό και ερευνητικό της έργο εστιάζονται στην Εκπαίδευση Ενηλίκων, την Πανεπιστημιακή Παιδαγωγική, τη διδασκαλία και τη μάθηση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, την Επαγγελματική Συμβουλευτική και τη Διαχείριση της Σταδιοδρομίας των ενηλίκων, των εκπαιδευτών, των βιοεπιστημόνων, των γυναικών, των ευάλωτων ομάδων και των νέων.
Ταμίας του ΔΣ της Ε.Ε.Ε.Ε.
Ο Μάνος Παυλάκης είναι Επίκ. Καθηγητής Εκπαίδευσης Ενηλίκων στο Πανεπιστήμιο Frederick και έχει αναλάβει τον ρόλο του συντονιστή του Μεταπτυχιακού Προγράμματος στην Εκπαιδευτική Διοίκηση/Ηγεσία. Υπήρξε ο Learning Director του Ελληνικού παραρτήματος του διεθνούς βραβευμένου εκπαιδευτικού οργανισμού JA Greece και έχει εργαστεί για πάνω από 15 χρόνια ως εκπαιδευτής/σύμβουλος σε θέματα HR με εμπειρία στον σχεδιασμό, την υλοποίηση και την αξιολόγηση εκπαιδευτικών και ερευνητικών προγραμμάτων/δράσεων για οργανισμούς δημόσιου, ιδιωτικού και τρίτου τομέα, με εξειδίκευση σε θέματα Εκπαίδευσης Εκπαιδευτών και ανάπτυξης οριζόντιων ικανοτήτων. Έχει διδάξει σε μεταπτυχιακά προγράμματα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, του Ανοικτού Πανεπιστήμιου Κύπρου, του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και τα ερευνητικά του ενδιαφέρονται σχετίζονται με τη μάθηση στον χώρο εργασίας, τους οργανισμούς μάθησης (learning organizations) και την επαγγελματική εκπαίδευση εκπαιδευτών/εκπαιδευτικών με σχετικές δημοσιεύσεις σε διεθνή και ελληνικά επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια. Υπήρξε ο δημιουργός του εκπαιδευτικού υλικού για το διεθνές πρόγραμμα ‘Youreca’ που έλαβε το Βραβείο Ποιότητας και Αριστείας της Unesco και έχει διακριθεί για την κοινωνική του δράση λαμβάνοντας, ως Πρόεδρος του Youthnet Hellas, το Βραβείο Ευρωπαίου Πολίτη από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2013. Έχει πτυχία στην Ελληνική Φιλολογία (ΕΚΠΑ) και τον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό (ΕΑΠ), μεταπτυχιακά στην Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού (Leeds University Business School) και τις Πολιτικές Επιστήμες (Πανεπιστήμιο Κρήτης), διδακτορικό στην Εκπαίδευση Ενηλίκων (ΕΑΠ) και έχει ολοκληρώσει μετα-διδακτορική έρευνα σχετικά με τη συμπεριληπτική μάθηση στον χώρο εργασίας (Stockholm University).
Μέλος ΔΣ της Ε.Ε.Ε.Ε.
Η Ήρα Παπαγεωργίου είναι διδάκτωρ της Εκπαίδευσης Ενηλίκων του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης, με μεταπτυχιακό τίτλο στην Εκπαίδευση Ενηλίκων και την Κοινοτική Ανάπτυξη και προπτυχιακό τίτλο στη Γλωσσολογία και τις Πολιτικές Επιστήμες. Έχει πραγματοποιήσει έρευνα σε διάφορα πεδία της εκπαίδευσης ενηλίκων (εκπαίδευση δεύτερης γλώσσας, ρόλο εκπαιδευτών ενηλίκων, επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση, συνδικαλιστική εκπαίδευση, εκπαίδευση γυναικών, κ.α.). Έχει διδάξει τόσο στην τυπική όσο και στη μη τυπική εκπαίδευση, με αντικείμενο την εκπαίδευση εκπαιδευτών, τις δεξιότητες μελέτης και τον γλωσσικό γραμματισμό στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα. Είναι Επιστημονική Συνεργάτιδα στο Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ και καθηγήτρια-σύμβουλος της Εκπαίδευσης Ενηλίκων στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Έχει συγγραφικό έργο σε θέματα διά βίου μάθησης στην Ελλάδα και διεθνώς.
Μέλος ΔΣ της Ε.Ε.Ε.Ε.
Συντακτική Επιτροπή του περιοδικού Εκπαίδευση Ενηλίκων: Κριτικά Θέματα
Η Νατάσσα Ράικου είναι Επίκουρη Καθηγήτρια Παιδαγωγικής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και Καθηγήτρια-Σύμβουλος Εκπαίδευσης Ενηλίκων στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Σπούδασε Φιλοσοφία, Παιδαγωγική και Ψυχολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και συνέχισε τις μεταπτυχιακές σπουδές της στην Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση και Εκπαίδευση Ενηλίκων στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Έχει πολυετή διδακτική εμπειρία στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και στην επιμόρφωση εκπαιδευτικών, καθώς και περισσότερες από ενενήντα επιστημονικές δημοσιεύσεις. Είναι μέλος διαφόρων διεθνών κι ελληνικών επιστημονικών δικτύων, κριτής σε τέσσερα επιστημονικά περιοδικά και Review Editor στο περιοδικό Adult Education Critical Issues. Έχει βραβευθεί με υποτροφία για τη διδακτορική της διατριβή στη Μετασχηματίζουσα Μάθηση και Αισθητική Εμπειρία στην Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση Εκπαιδευτικών, ενώ το 2016 βραβεύθηκε από την Επιστημονική Ένωση Εκπαίδευσης Ενηλίκων για άρθρο της στο Journal of Transformative Education. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τον κριτικό στοχασμό, εκπαίδευση εκπαιδευτικών, μετασχηματιστικές προσεγγίσεις μάθησης, πανεπιστημιακή διδασκαλία και μάθηση, γνωστική & αναπτυξιακή ψυχολογία ενηλίκου, τέχνη και κριτικά στοχαστική διδασκαλία.
Μέλος του ΔΣ. της Ε.Ε.Ε.Ε.
Η Δρ. Άννα Τσιμπουκλή είναι Επίκουρη Καθηγήτρια με γνωστικό αντικείμενο «Διά βίου Μάθηση, Δυναμική Ομάδας και Εκπαίδευση Ενηλίκων» στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης (ΠΤΔΕ), της Σχολής Επιστημών της Αγωγής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Διδάσκει μαθήματα που αφορούν την Εκπαίδευση Ενηλίκων και τον Σχεδιασμό Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων, τη Δια βίου μάθηση και τη Δυναμική των ομάδων σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο σπουδών στο ΠΤΔΕ του ΕΚΠΑ και στο ΕΑΠ. Επίσης επιβλέπει διπλωματικές εργασίες και είναι μέλος σε τριμελείς και επταμελείς επιτροπές διδακτορικών διατριβών στο πεδίο. Πριν την εκλογή της ως μέλος ΔΕΠ στο ΕΚΠΑ το 2021 διετέλεσε Διευθύντρια Εκπαίδευσης στο Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) με κύρια αρμοδιότητα τον σχεδιασμό, την υλοποίηση και αξιολόγηση προγραμμάτων εκπαίδευσης για στελέχη ψυχικής υγείας και άλλους επαγγελματίες καθώς και τον σχεδιασμό, την υλοποίηση και αξιολόγηση προγραμμάτων έρευνας, πρόληψης και θεραπείας για την εκπαιδευτική ένταξη εφήβων και νέων που κινδυνεύουν από κοινωνικό αποκλεισμό. Το συγγραφικό της έργο ένα βιβλίο το οποίο είναι προϊόν συν- συγγραφής, εγχειρίδια Δια βίου μάθησης, δυναμικής ομάδας και Εκπαίδευσης Ενηλίκων, κεφάλαια, σε ελληνόγλωσσους και ξενόγλωσσους συλλογικούς τόμους, εργασίες σε ελληνόγλωσσα και ξενόγλωσσα επιστημονικά περιοδικά με κριτές, εργασίες σε ελληνικά και διεθνή πρακτικά συνεδρίων, ερευνητικές εκθέσεις και συμμετοχή σε Λεξικά Επιστημονικών όρων στην Εκπαίδευση Ενηλίκων και τη Δια βίου Μάθηση. Είναι μέλος της επιστημονικής επιτροπή ή της επιτροπής κριτών σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και το Ιnternational Review of Education-Journal of Lifelong Learning της UNESCO. Είναι επίσης ιδρυτικό μέλος της Επιστημονικής Ένωσης Εκπαίδευσης Ενηλίκων και τακτικό μέλος του International Transformative Learning Association.
Υπεύθυνη Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων
Είναι Εκπαιδεύτρια Ενηλίκων με εξειδίκευση στις βιωματικές μεθόδους μάθησης. Έχει μεγάλη εμπειρία στον συντονισμό Ευρωπαϊκών και Διεθνών Προγραμμάτων, καθώς και στη συνεργασία με Μη Κυβερνητικούς Οργανισμούς. Έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με θέματα, όπως η διαπολιτισμική κατανόηση, τα ανθρώπινα δικαιώματα, ο εθελοντισμός και η κοινωνική συμμετοχή.
Προσωπικό
Η Ευφροσύνη Κωσταρά είναι φιλόλογος, διδάκτωρ Εκπαίδευσης Ενηλίκων στο
Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο με εξειδίκευση στην επιμόρφωση εκπαιδευτικών. Διδάσκει Εκπαίδευση Ενηλίκων στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο ενώ στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης διδάσκει το μάθημα «Ευπαθείς Κοινωνικές Ομάδες-Κοινωνικός Αποκλεισμός και Δια Βίου Μάθηση». Την περίοδο 2020- 2022 της έχει ανατεθεί από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής η κατάρτιση των νέων Αναλυτικών Προγραμμάτων Σπουδών, η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών και η συγγραφή των Νέων Σχολικών Εγχειριδίων για το μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών στο Γυμνάσιο. Ασχολείται με την επιμόρφωση εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε θέματα που αφορούν στη μεθοδολογία της διδασκαλίας με έμφαση στην καλλιέργεια δεξιοτήτων. Παράλληλα, τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα αφορούν
στη θεωρία της μετασχηματίζουσας μάθησης και τη διδακτική της αξιοποίηση, καθώς και στη διδακτική της αρχαίας ελληνικής τραγωδίας σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και εκπαιδευτές ενηλίκων. Από το 2020 είναι Επιστημονική Υπεύθυνη του Σύντομου Προγράμματος Σπουδών Ολοκληρωμένη Μεθοδολογία Διδασκαλίας στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Έχει παρουσιάσει εργασίες της σε διεθνή συνέδρια, έχει συμμετάσχει με κεφάλαια σε τέσσερις διεθνής συλλογικούς τόμους και είναι επιμελήτρια συλλογικού τόμου που αναμένεται να εκδοθεί το 2021 από το Routledge.
Σύμβουλος Επαγγελματικής & Εταιρικής Ανάπτυξης
Ο Τάκης Αθανασόπουλος είναι Σύμβουλος Επαγγελματικής & Εταιρικής Ανάπτυξης. Ιδρυτής και διευθυντής της «Anelixis Consulting». Σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων και Συμβουλευτική Ψυχολογία. Διαθέτει πολυετή εμπειρία στην οργάνωση & ανάπτυξη επιχειρήσεων, στην παροχή Συμβουλευτικών Υπηρεσιών και στην εκπαίδευση Ανθρώπινου Δυναμικού. Έχει εκπονήσει σημαντικές μελέτες και εφαρμογές για εξειδικευμένα επιχειρηματικά project. Έχει υλοποιήσει βιωματικά σεμινάρια για τη βελτίωση…